Transitie
Van onze Schepper hebben wij de taak gekregen om zorgvuldig om te gaan met de schepping. Voor ons betekent dit concreet dat wij met respect omgaan met het milieu en streven naar het verantwoord omgaan met energiebronnen.
Luchtvervuiling, materiaalverspilling en uitputting van hulpbronnen vormen een grote bedreiging voor onze leefbaarheid, veiligheid en gezondheid. ChristenUnie-SGP zet in op een snelle en volledige energietransitie. De gemeente moet erop toezien dat iedereen kan meedoen. Een schone economie levert veel voor ons én de volgende generaties op. We willen verantwoord en zo snel mogelijk af van olie, gas en kolen en ruim baan maken voor schone, duurzame energie. Energiebesparing en isolatie zijn hierbij topprioriteit. Bij plannen voor grootschalige energieopwekking, zoals grote windmolens en zonneparken, is het essentieel dat de omwonenden nauw bij de besluitvorming betrokken worden en dat zij gehoord worden. De gemeente speelt hierin een belangrijke faciliterende rol. De lokale industrie wordt uitgedaagd om met elkaar een energiebesparingsconvenant te sluiten. De samenwerking tussen bedrijven spoort hen aan tot het uitwerken van ideeën, waardoor extra stappen gezet kunnen worden om energie-efficiënt te worden.
De ChristenUnie-SGP wil:
• Goede, duidelijke participatie van de omgeving bij grote energieprojecten, ook financieel.
• Géén grootschalige (> 2 ha) zonnevelden, zeker niet op landbouwgrond.
• Het afkoppelen van regenwater blijven stimuleren.
• Dat de duurzaamheidsmaatregelen voor iedereen te bekostigen zijn.
• Afspraken met woningcoöperaties om sociale huurwoningen op termijn energieneutraal te maken.
• Opwekking van groene energie op kleinere schaal verder stimuleren, bijvoorbeeld door het inzetten van erfwindmolens.
• Het beter benutten van overtollige warmte en energie van industrie en huishoudens.
• Meer bewustwording voor afvalscheiding, recycling en second-life initiatieven door campagnes bij inwoners, scholen en maatschappelijke organisaties.